Πρωτότυπο Όνομα: A Holistic approach to assess older adults’ wellness using e-health technologies.
Μία ολιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση της ευημερίας των ηλικιωμένων μέσω τεχνολογιών ψηφιακής υγείας
Επιστημονική δημοσίευση σχετικά με τη σημασία της πραγματοποίησης ολιστικών αξιολογήσεων σε ηλικιωμένους
Άνετη διαχείριση των ασθενών της έρευνας μέσω της πλατφόρμας για τους ερευνητές
Αξιολογεί και εξασκεί μέχρι και 23 γνωστικές δεξιότητες των συμμετεχόντων στη μελέτη
Ελέγχει και συγκρίνει τη γνωστική εξέλιξη των συμμετεχόντων για τα δεδομένα της μελέτης
Συγγραφείς: Hilaire J. Thompson1, George Demiris1,2, Tessa Rue3, Evelyn Shatil4,5, Katarzyna Wilamowska2,Oleg Zaslavsky1 y Blaine Reeder1.
- 1. Biobehavioral Nursing and Health Systems, School of Nursing, University of Washington, Seattle, Washington.
- 2. Department of Medical Education and Biomedical Informatics, School of Medicine, University, University of Washington, Seattle, Washington.
- 3. Center for Biomedical Statistics, Institute for Translational Health Sciences, University of Washington, Seattle, Washington.
- 4. Department of Psychology and the Center for Psychobiological Research, Max Stern Academic College of Emek Yezreel, Yokneam Illit, Israel.
- 5. CogniFit Ltd., Yokneam Illit, Israel.
Περιοδικό: Telemedicine and e-health (2011), vol. 17 (10): 794-800.
Παραπομπή σε αυτό το άρθρο (μορφή APA):
- Thompson, H., Demiris, G., Rue, T., Shatil, E., Wilamowska, K., Zaslavsky, O., Reeder, B. (2011). A Holistic approach to assess older adults’ wellness using e-health technologies. Telemedicine and e-health, vol. 17 (10), pp.794-800.
Συμπέρασμα μελέτης
Οι διαφορετικοί τομείς της ευημερίας σχετίζονται αρκετά μεταξύ τους, ειδικά στους γνωστικούς και φυσιολογικούς τομείς. Τα δεδομένα φανερώνουν τη σημασία της ολιστικής αξιολόγησης της υγείας και της ευημερίας των ηλικιωμένων ατόμων. Για την αξιολόγηση της γνωστικής υγείας, το CogniFit μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο. Αρνητική συσχέτιση ηλικίας και διάσπαση προσοχής (r=-0.48, p=0.029), σχεδιασμός (r=-0,53, p=0.013) και χωρική αντίληψη (r=-0.718, p<0.0005). Αρνητική συσχέτιση χρόνιων ασθενειών και προγραμματισμού (r=-0,52, p=0,016).
Σύνοψη μελέτης
Η πρόβλεψη και επιβράδυνση της προόδου των χρόνιων ασθενειών των ηλικιωμένων ατόμων βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικής αυτονομίας. Γι΄αυτό, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ολιστικές αξιολογήσεις με σκοπό να υπάρξει μία πιο συγκεκριμένη και προσαρμοσμένη ιδέα της κατάστασης αυτού του πληθυσμού. Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγες μεθοδολογίες που αξιολογούν με ολιστικό τρόπο την ευημερία των ηλικιωμένων. Ευτυχώς, το e-health (τεχνολογίες υγείας), όπως το CogniFit, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό εργαλείο για την πραγματοποίηση αυτών των αξιολογήσεων.
Έχει υποδειχθεί στους συμμετέχοντες πώς να χρησιμοποιήσουν τις διαφορετικές τεχνολογίες του e-health για την αξιολόγηση των γνωστικών, φυσιολογικών και λειτουργικών μεταβλητών της ευημερίας. Αξιολογήθηκαν οι συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών παραμέτρων και χρησιμοποιήθηκε η ιεραρχική ανάλυση του Clúster για την επικυρότητα του μοντέλου.
Έγιναν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των διαφορετικών παραμέτρων της ευημερίας, όπως η γνωστική και σωματική ευημερία. Ωστόσο, η πνευματικότητα δεν συσχετίζεται με καμία άλλη παράμετρο που μελετήθηκε. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, έδειξαν ευχαρίστηση για τις τεχνολογίες e-health.
Οι παράμετροι συσχετίστηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω διάφορων τομέων της ευημερίας. Ξεχώρισε η σπουδαία σχέση μεταξύ των γνωστικών και σωματικών τομέων, γεγονός που καθιστά σημαντική την αναγκαιότητα της εφαρμογής μίας ολιστικής προσέγγισης για την αξιολόγηση της ευημερίας.
Γενικό πλαίσιο
Για να μπορέσουμε να μετρήσουμε, προβλέψουμε, προλάβουμε ή επιβραδύνουμε τις χρόνιες ασθένειες και προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με μία ολιστική και διεπιστημονική ματιά. Γι΄αυτό τον σκοπό, το e-health (τεχνολογίες υγείας) μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο. Αν θέλουμε να αξιολογήσουμε το επίπεδο της ευημερίας ενός ατόμου, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας διαφορετικές παραμέτρους της καθημερινής του ζωής:
- Σωματική υγεία και σωματική κατάσταση.
- Νοητική και γνωστική υγεία.
- Κοινωνική ευημερία.
- Πνευματική ευημερία.
Σε αυτή τη μελέτη προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε την ευημερία με ολιστικό τρόπο ώστε να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν αυτές οι τέσσερις παράμετροι. Η τεχνολογία βοηθάει στη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση μεγάλης ποσότητας δεδομένων με άνετο και μη παρεμβατικό τρόπο. Με το e-health μπορούμε να μετρήσουμε τις σχετικές παραμέτρους για την ευημερία των ηλικιωμένων.
Μεθοδολογία
Συμμετέχοντες
Συμμετείχαν 27 άτομα ηλικίας 78 έως 94 ετώνσε έναν οίκο ευγηρίας στο Seattle, Washington. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τα κριτήρια έλαβαν μία λεπτομερή αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς τους και έδωσαν την συναίνεσή τους.
Διαδικασία
Οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν πώς να χρησιμοποιήσουν την ομάδα, τις διαδικασίες της μελέτης και αναλύθηκαν οι αξιολογήσεις του pre-test. Κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν γνωστικά, σωματικά και λειτουργικά τρεις φορές την εβδομάδα. Όλη η διαδικασία κράτησε περίπου 1 ώρα. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μία ενημέρωση για τα δεδομένα τους. Από την πρώτη εβδομάδα, η πλειοψηφία των χρηστών κατέφερε να χειρίζεται χωρίς βοήθεια τα εργαλεία του e-health. Τα εργαλεία e-health που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
- Κιόσκι Telehealth, το οποίο αξιολογεί τις σωματικές παραμέτρους.
- WebQ, που αξιολογεί τη λειτουργική, κοινωνική και πνευματική ευημερία.
- CogniFit, νευροψυχολογικό εργαλείο που αξιολογεί τις γνωστικές παραμέτρους.
Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη συλλογή των δεδομένων της μελέτης, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας τα αποτελέσματα του κάθε συμμετέχοντα για να προχωρήσουμε στην ανάλυσή του.
Στατιστικές αναλύσεις
Για να αναλυθούν τα δεδομένα, χρησιμοποιήθηκε το SPSS 15.0, οι περιγραφικές στατιστικές, τα ζεύγη συσχετίσεων για τις παραμέτρους και αναλύθηκε μία ιεραρχική ανάλυση Clúster με τη στατιστική Hoeffding D.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα
Στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν από 0 ως 9 προβλήματα υγείας. Το 17% ανέφερε πως η υγεία του ήταν εξαιρετική και το 67% πως ήταν πολύ καλή. Σχετικά με τη σωματική τους κατάσταση, ανέφεραν πως τις τελευταίες 30 μέρες δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Αντίθετα, η κοινωνική υποστήριξη ήταν πολύ καλή. Η σημασία που απέδωσαν οι συμμετέχοντες στην πνευματικότητα όταν πολύ διαφορετική ανάμεσά τους. Η ηλικία συσχετίστηκε αρνητικά με τη βαθμολόγηση στις γνωστικές εργασίες που απαιτούσαν διάσπαση προσοχής (r=-0.48, p=0.029), προγραμματισμό (r=-0,53, p=0.013) και χωρική αντίληψη (r=-0.718, p<0.0005).
Είναι εντυπωσιακό πως η κοινωνική υποστήριξη και η πνευματικότητα δεν συσχετίστηκαν με άλλους παράγοντες της ευημερίαςυπήρξε μία σειρά από χρόνιες ασθένειες που συσχετίστηκαν αρνητικά με τη βαθμολογία στις περιοχές που απαιτούνταν προγραμματισμός (r=-0,52, p=0,016), ενώ οι δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής συσχετίστηκαν με την κατάσταση της συστολής (r=0.46, p=0.03). Η υποκειμενική αντίληψη ότι υπάρχει καλύτερη υγεία σχετίζεται θετικά με τη βαθμολογία στις εργασίες της συστολής (r=0.493, p=0.0027) και του προγραμματισμού (r=0.47, p=0.037). Η ιεραρχική ανάλυση φανέρωσε δύο ομάδες δεδομένων: τις σωματικές παραμέτρους και τις υπόλοιπες παραμέτρους από την άλλη πλευρά.
Σε αυτή τη μελέτη παρατηρήθηκαν μεγάλες συσχετίσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της ευημερίας, ειδικά της γνωστικής και της σωματικής. Αυτά τα δεδομένα φανερώνουν τη σημασία της ολιστικής αξιολόγησης της υγείας και της ευημερίας των ηλικιωμένων ατόμων.Το CogniFit έχει αποδείξει πως είναι ένα ικανό εργαλείο για την αποτελεσματική και πραγματική μέτρηση της γνωστικής υγείας των ατόμων.